PUGN192019-01-08T17:52:57+01:00

Project Description

PUGN 19 |

 19 okt t/m 9 dec 2018 | Opening 17 augustus

Doortje Groteclaes

Doortje is van oorsprong leerkracht in het basisonderwijs. Op 30-jarige leeftijd verlegde zij haar koers naar een creatieve carrière. De opleiding L.O.-handenarbeid moest daarvoor een gedegen fundament bieden. Na vele experimenten, workshops e.d. besloot Doortje zich te specialiseren in keramische vormgeving. Daartoe studeerde zij vijf jaren aan de Academie voor Beeldende Kunsten in België, die zij afrondde op het onderwerp ‘Upgrading in Balance’; een geslaagde poging om een accentverlegging van strakke en monumentale architectuur naar fantasie en beweging te creëren. Ook met andere materialen is Doortje in de weer, zoals metaal, hout en wol, waarbij zij zich graag in vormgeving laat inspireren door Escher, Dali of Mondriaan. Doortje exposeert met regelmaat in diverse galeries en kunstevenementen.

www.doortje-groteclaes.nl

Anita Dinghs

Anita groeide op in een kunstenaarsfamilie, waardoor zij van jongs af aan geconfronteerd werd met kunstvormen en deze ook uitoefende. Sinds 2012 ontwikkelt Anita haar eigen unieke viltkunstwerken. Zij maakt op een schilderachtige manier composities van verschillende soorten wol. Door haar jarenlange ervaring in de schilderkunst weet ze viltkunstwerken te creëren die communiceren en intrigeren. Landschappen en vormen in haar omgeving inspireren haar.

Het vilten is van oorsprong een klassiek handwerk dat zij voorziet van een moderne uitstraling. De uiteenlopende vilttechnieken en kleurencombinaties zorgen voor een serene combinatie van vorm en kleur. Design en natuur, harmonisch en zuiver in elkaar verweven.

Een viltkunstwerk in huis zorgt voor een warme toevoeging aan het interieur. Extra voordeel is dat het een geluiddempende werking heeft.

www.woolart.nl

Tejo Cardinaal

Grootste kunstbreiwerk ter wereld
Zijn oma en moeder leerden hem breien. Als kind breide Tejo sokken voor de meester op school, met breinaalden gemaakt van fietsenspaken, want de kostbare breinaalden van oma mocht hij niet gebruiken. Na zijn werkzame leven als couturier, besloot hij de uitdaging te zoeken in de productie van een levensgroot kunstbreiwerk. Vijf jaar was hij er mee bezig, resulterend in een schitterend werk van meer dan drie meter in doorsnede en meer dan tien meter in omtrek.

Atelier
Het atelier van Tejo is een compacte ruimte die veel van zijn projecten herbergt. Zijn huidige project is het boetseren van de lijfjes van poppen die hij vervolgens volledig kleedt. Ook maakt(e) hij prachtige uitbundige en extravagante jurken, geïnspireerd op de kleding van artiesten uit een ver verleden. Weertenaren kennen Tejo onder andere van zijn optredens bij carnavalsoptochten en evenementen waar hij Nana Mouskouri, Bette Midler en andere coryfeeën vertolkte.

De objecten van staal en vilt zijn voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Annie Veldkamp en Maarten Vaessen.

Annie Veldkamp

Annie Veldkamp woont en werkt in Sint-Oedenrode. Sinds 2000 heeft ze haar eigen atelier ‘AV look’. In 2011 heeft deze self-made artist de kunstacademie Filarski afgerond. Vanaf 2005 werkt Annie Veldkamp dagelijks intensief met vilt. Het kenmerk van haar vilten kunstwerken is dat het dikwijls grote objecten zijn met een driedimensionale uitstraling. Warm, origineel en natuurlijk. Annie’s werk is niet onopgemerkt gebleven. Onder andere het magazine Happinez besteedde er aandacht aan. Grote opdrachtgevers volgden.

www.avlook.nl

Maarten Vaessen

Beroepskunstenaar Maarten Vaessen maakt op expressieve wijze grote, ijzeren roestsculpturen. Kenmerkend voor Maartens werk zijn onafgewerkte lasnaden, lasspetters en deuken. Zijn atelier en grote beeldentuin liggen aan de Grens Maas, waardoor de combinatie van geroest ijzer met maaskeien voor de hand liggend is. Ook schuwt hij de samenwerking met andere kunstenaars niet. Enkele door hem geselecteerde galerieën in België en Nederland vertegen-woordigen zijn sculpturen. Uiteraard zijn de werken ook verkrijgbaar in zijn eigen, steeds bekender wordende, beeldentuin.

www.maartenijzerkunst.be

Mieke van Tilborg

Enkele jaren geleden moest Mieke om gezondheidsredenen stoppen met haar werk als activiteitenbegeleidster. Dit gaf ruimte voor andere dingen in het leven, zoals haar grote passie: handwerken en het maken van sieraden. Van het een kwam het ander. Een facebookpagina werd gestart met afbeeldingen van de sieraden en af en toe staat zij op een kunstmarkt.

De gehaakte sieraden zijn ‘aangekleed’ met mooie oude, bijzondere knopen, kralen, bedels, vilt, leer enz. Grotendeels gerecyclede materialen. De sieraden zijn bijzonder, elk sieraad is uniek in zijn soort. Ze dragen comfortabel door het gebruik van zachte, lichtgewicht materialen als basis. En…ze zijn met heel veel liefde gemaakt.

www.facebook.com/miekssieraden

Rineke Seegers

Gezegend met twee creatieve ouders, komend uit een groot gezin met weinig geld, is het Rineke met de paplepel ingegoten om alles zelf te maken en te repareren. Met alles wat voorhanden was, zat de jonge Rineke het liefst op haar kamertje te plakken en te knippen, tekenen, schilderen, schrijven etc. Zij struinde rond in de werkplaats van haar vader en in de lappenmand van haar moeder op zoek naar ‘schatten’. Buiten vond zij steentjes en veren en zo werd zij een verzamelaar, tot op de dag van vandaag.

Na vele creatieve omzwervingen werd er een aantal jaren geleden een bron aangeboord waarin alles samenviel. De verzamelde ‘schatten’, kralen, hout, leer etc. en haar liefde voor mooie (oude) stoffen, worden nu letterlijk met elkaar verbonden. Afgedankte spullen krijgen een nieuw leven in de vorm van sieraden en tassen. De materialen zelf geven haar steeds weer opnieuw inspiratie. Kleur, vorm, textuur en eigenheid leiden Rineke vanzelf naar wat het moet worden. Zij ziet de schoonheid in ogenschijnlijk waardeloze spullen.

Ook andere culturen en verschillende kunstvormen geven haar voortdurend inspiratie.

Oud maakt zij nieuw, gebroken wordt heel, het kwetsbare geeft zij kracht, afgedankt krijgt waardigheid terug. Door het dragen van Rinekes sieraden of tassen hoopt zij je iets mee te kunnen geven van dit ‘verhaal’.

Maar je mag ze ook gewoon mooi vinden.

www.atelierrineke.nl

Mine Stemkens

De liefde voor het woord heeft Mine haar leven lang vergezeld. Ze zijn, voor haar, het krachtigste middel dat de mens ter beschikking heeft. Het woord kan ontmoeten, troosten, inspireren, verwonderen en verwonden. Maar bovenal kan het waarheid spreken en ons in onze harten verbinden. De schijnbaar gewone dagelijkse werkelijkheid, met al zijn tegenstellingen, is de inspiratiebron voor haar gedichten. Het leven dat uitnodigt om, in beeldtaal,  verwondering te ‘schilderen’. Woorden verhalen, soms met een knipoog en soms met de innerlijke reflectie, over het leven dat ieder op z’n eigen unieke manier ervaart.

Woorden zijn voor haar niet statisch, zij bewegen. Het is daarom dat Mine ze op veel verschillende manieren wil vorm geven: in bundels, op grote doeken, op windlichten en in gedichtendoosjes. Het spel van woord en klank, beeld en beweging samenbrengen in theatervoorstellingen en exposities is haar grote passie. Daarnaast geeft zij internationale workshops met jongeren (in het bijzonder uit conflictgebieden), waarin haar gedichten als vehikel dienen om tot een dieper begrip en expressie van het leven en de menselijkheid te komen.

www.minestemkens.nl