PUGN272020-06-18T18:30:22+01:00

Project Description

PUGN 27 | 19 juni 2020 t/m 16 augustus 2020

Henny Korten

Mijn sculpturen bestaan uit oud ijzer en metalen onderdelen.
De kleurschakering van geroest ijzer geeft een beeld van vergankelijkheid, maar ook van kracht.
Deze twee elementen komen steeds terug in mijn werk en zorgen voor nieuwe inspiratie.
Op afbeeldingen van mijn website wil ik laten zien dat de sculpturen geplaatst kunnen worden in een gesloten ruimte, maar ook buiten in een natuurlijke omgeving.

hennykorten.nl
(Weert)

Kasper de Gouw

Om de kijker beter te laten begrijpen wat de diepere gevoelens achter deze beelden zijn, geef ik elk beeld een uitdrukking mee. Deze uitdrukking spreekt voor zichzelf. Bij negen van mijn bronzen beelden heb ik een kinderverhaal geschreven in de vorm van een droom. Deze persoonlijke droom is in het najaar van 2020 verwezenlijkt in een boekuitgave.

Als kind probeerde ik vaak met voor de hand liggende materialen, zoals hout en zachte steen, iets herkenbaars te creëren, wat in die tijd nog geen naam kende. In de jaren zestig uitte ik mijn creativiteit niet alleen in het plastische, maar nam ik ook in verenigingsverband deel aan wedstrijden, waar ik behalve voor kleibewerking en schilderen ook prijzen behaalde voor declameren.  Ik werd leraar handvaardigheid en gaf jarenlang les. Het grootste gedeelte van zijn leven werkte ik in de gezondheidssector, maar het creatieve element bleef boeien.

Vanaf de eeuwwisseling voelde ik de drang om mijn ontwerpen in brons vorm te geven. Dit werden geabstraheerde dieren, en een enkele keer een mensfiguur.
“Bij het zien van Kaspers beelden, die een mythische uitstraling hebben, bekruipt je het gevoel of ze uit de oertijd stammen.”

kasperdegouw.nl
(Weert)

Marleen van Hoef

Mijn hele leven ben ik, op aangeven van mijn creatieve ouders, zelf ook creatief bezig geweest. Als kind al maakte ik zelf kleertjes voor mijn poppen. Met textiel ben ik altijd bezig gebleven, resulterend in het maken van (toneel)kostuums en hoofdtooien.
Op een gegeven moment wilde ik naast het werken met textiel iets anders en ben ik in september 2003 in het diepe gesprongen bij het RICK in Weert bij de cursus keramiek sculpturaal, zonder echt te weten wat die term inhield. Ik kwam terecht bij docente Annemarie Verheijen en hoorde dat deze cursus bestond uit het maken van  grote beelden d.m.v. handvormen. Ik kwam er achter gekomen dat dit echt iets voor mij was. Na 17 jaar zou ik het werken met de klei etc. niet meer kunnen missen.

Na in het begin vooral (humoristische) menspersonen in heldere kleuren gemaakt te hebben, is mijn huidige werk zeer divers werk. Ik houd ervan om steeds weer andere technieken uit te proberen, variërend van werken in natuurtinten tot nog steeds kleurrijk werk. Wel wordt mijn werk steeds fragieler. De docent reikt ons een woord aan of geeft ons een techniekopdracht. Op basis daarvan wordt gewerkt. Hierdoor ontstaat er een grote diversiteit in mijn werk, waarbij de voorwaarde geldt dat het gemaakte volledig ontspruit aan je eigen fantasie. Mijn werk bestaat dan ook voor 100% uit unica.

(Weert)

Aake Steenhuis

Aafke’s creatieve loopbaan begon in2006 met een beeldhouwcursus bij Atellier500 in Veghel. Vervolgens startte zij in 2007 in Neerpelt (B) de opleiding voor Beeldende Kunst. In 2015 nam zij haar diploma in ontvangst. Voordien had zij de eer een van de drie winnaars van het Kunstcongres van het UWV te zijn. Twee jaren later nam zij deel aan de Zomerexpo in het Gemeentehuis in Den Haag, waar zij de publieksprijs won met haar werk ‘Vluchtelingen’. In 2016 kreeg zij de eervolle opdracht de Deken van Miertpenning te ontwerpen, die vervolgens werd gewonnen door Mars in Veghel.
Beeldhouwen betekent voor Aafke zelf ideeën uitwerken en concreet maken in verschillende materialen en uitingsvormen. Haar grootste ontdekking? Alles is mogelijk!

www.aafkesteenhuis.com
(Veghel)

Anneke Mooi Wilten

Al op jonge leeftijd zat Anneke op ‘dans’ en nog steeds is dat een van haar passies. Deze expressie voert zij door in haar werk. Maquettes, portretten in aluminiumcement en installaties. Kunst is voor haar ‘van de schoonheid en de troost’. “Dat besef van tijdelijkheid en ijle droom dat het leven juist zo draaglijk maakt” (Gerrit Komrij). In 2015 slaagde Anneke aan het NIKO (Noord-Limburgs Instituut voor Kunst Onderwijs) in Neerpelt (B) voor de discipline beeldhouwen.

Anneke werkt conceptueel, figuratief. Via maquettes en installaties creëert zij nieuwe werelden, gebaseerd op waarnemingen en verbeeldingen.

annekemooiwilten.exto.nl
(Veghel)

Joke van der Mast

Mijn tekeningen kiezen hun eigen weg.

Toen ik jong was tekende en schilderde ik ook. Ik heb het toegestaan dat ‘het leven’ mijn creativiteit ging overheersen. Op mijn twintigste ben ik met tekenen gestopt. Toen mijn man jong was, maakte hij prachtige aquarellen. Ik was daar altijd van onder de indruk. Het zorgde er ook voor dat ik mijn tekeningen niet durfde te laten zien. In deze levensfase deed ik vaker iets niet, uit angst om te falen.

Ik ben nu 53 jaar. Vlak daarvoor had ik ervoor gekozen om een gebalanceerder leven te gaan leiden. Ik heb de kist met tekenmaterialen van mijn zoon tevoorschijn gehaald. Eerst ben ik met de materialen uit de kist gaan experimenteren. Guache, pastelpotloden, aquarel. Gewoon proberen en geen resultaat verlangen. Ik bleef aan de potloden ‘hangen’.  Mijn tekendoel werd niet ‘het krijgen van een geweldig resultaat’. Mijn doel werd mijn aloude streven naar perfectie durven los te laten.

Mijn eerste tekening was een niet-perfecte appel… daarna een niet-perfecte bloem. En omdat het resultaat niet meer belangrijk was, beleefde ik volop plezier aan het tekenen. Tekenen betekent veel meer voor mij: mijn ego loslaten, durven te doen, durven te falen, durven feedback te krijgen en met vertrouwen in mijzelf gewóón doorgaan. Dankzij het tekenen sta ik stevig op mijn nieuwe weg. De bestemming is niet meer mijn doel. Het genieten onderweg, dat is mijn bestemming. Mijn tekeningen laten mijn vorderingen zien: letterlijk en figuurlijk een nieuwe weg. Ik ben Joke en ik laat zien wie ik echt ben.
Joke van der Mast alias ‘Joque’.

facebook.com/ArtiJoque/
(Horn)

Antoinette van Dalen

Schilderen is Antoinette’s hobby. Door het schilderen is zij anders naar natuur, mensen, dieren en dingen gaan kijken. Vaak maakt zij in haar hoofd een ‘foto’ van situaties, beoordelend of het geschikt is voor een schilderij. Van jongs af aan tekende zij graag, wat de voorloper was van haar huidige schilderhobby. Het liefst maakt zij portretten of schildert zij naar model. Zij wisselt af met het op canvas zetten van bloemen en landschappen. Meestal realistisch, soms abstract.

Schilderen betekent voor Antoinette ook gezelligheid. Bij RICK in Weert volgt zij les bij Marcel van Hoef. Op andere dagen in de week werkt zij samen met vrienden. “Altijd heel gezellig”, besluit Antoinette.

(Weert)

Marjon Trap

Natuur en Plastic

Plastic, je kunt er niet omheen. Als je er op gaat letten, is het overal. Het ging mij opvallen nadat ik de documentaire A Plastic Ocean had gezien. Ineens werd ik me erg bewust van al het wegwerpplastic dat we gebruiken in ons dagelijks leven. Voor ik het weggooi keer en kantel ik het in mijn handen en als vanzelf werd het een onderwerp in mijn fotografie.

En als je dan zo met plastic bezig bent ga je het echt overal zien! Het drong zich aan mij op dat als we zo doorgaan met het gebruik van plastic, dat we natuur en plastic niet meer los van elkaar kunnen zien. Betekent dat dan dat we ook de manier waarop we natuur fotograferen moeten veranderen? Moet je plastic in de natuur vastleggen op een manier die laat zien hoe verstorend het voor de natuur is, of mag je het als onderdeel van die natuur is ook mooi vastleggen? Ik heb gekozen voor dat laatste en maak foto’s waar het plastic mooi is in de natuur. Ik hoop natuurlijk dat men, net als ik, vindt dat het wringt en dat ‘t dan net een klein duwtje is om bewuster met plastic om te gaan.

marjontrap.nl
https://youtu.be/T_oyTLu-AAw
(Hendrik Ido Ambacht)

Joyce Brueren

Al vele jaren is mijn passie objecten maken van combinaties met plantaardig materiaal. Ik maak als het ware ‘sfeercreaties’. Door materialen te combineren, ontstaan verrassende objecten. Telkens anders, telkens verrassend.

jolls.nl
(Venlo)

May Simons

Fotografie heeft mij altijd gefascineerd. De laatste jaren ben ik steeds meer gaan fotograferen.
Ik fotograaf in de volgende thema’s: stadsgezichten, landschappen, natuur, mens & portret, diversen, urbex, landmarks.

maysimons.nl
(Weert)