Project Description
PUGN 3 |
6 januari t/m 19 maart 2015

Gijs van Lanen
“Enkele jaren geleden ben ik me naast mijn werk als aardrijkskunde- en economieleraar gaan bezighouden met het maken van beelden uit gasbeton. Bij toeval kwam ik terecht bij het materiaal wortelhout. De levende vormen die hierin vaak zijn verscholen, grepen mij enorm aan. Op dit soort hout is mijn huidige werk met name gericht. Ik ben autodidact kunstenaar. Mijn intentie is om zo min mogelijk aan de structuur ervan te veranderen en het wortelhout zelf te laten spreken. De verbondenheid met het oermateriaal is erg belangrijk voor mijn werk.
Het hout komt bijna allemaal uit de directe omgeving. Tijdens de bewerking vormt zich het beeld. In combinatie met de sokkels van ijzer, van de hand van Juul Baltussen uit Westerbeek, ontstaat behalve een samenwerking van twee kunstenaars, een samenloop van hout en metaal. De twee materialen lijken elkaars tegenpolen, maar versterken elkaar in wezen. Er ontstaat een meerwaarde en het dode wortelhout komt opnieuw tot leven.”

Liesbeth Vaes – Encaustic
Enaustic Art is geen schilderen zoals de meesten dat kennen met verf en borstels. Er wordt gewerkt met warmtebronnen en gekleurde blokjes was. Encaustic is een heel oude methode van schilderen die al 600 jr voor Christus toegepast werd. Boven een houtskool vuurtje werden bijenwas en harssoorten vermengd met pigmenten die met verwarmde spatels werden aangebracht op houten panelen om zo voornamelijk grafportretten te maken. De originele techniek is bijna verdwenen maar het is helemaal terug in de creatieve wereld.
“Ik heb geen artistieke opleiding, maar ‘fröbelen’ zit in de familie. Met de komst van de computer kreeg ik meer mogelijkheden om op dat moment vooral zelf kaarten te maken. Daarvoor zocht ik regelmatig afbeeldingen via het web en zo kwam ik bij een afbeelding terecht die mij raakte qua vorm en kleur. Ik had geen idee wat het was, maar ik wist wel dat ik zoiets ook wilde creëren. Bij verder onderzoek bleek dat de afbeelding met gekleurde bijenwas gemaakt was en met een speciaal daarvoor ontworpen ijzertje. Juist op dat moment was er een cursus Encaustic. Na het maken van de eerste kaart ongeveer 10 jaar geleden, ben ik niet meer gestopt. De kaarten waren al snel te klein. Ik had meer ruimte nodig.
Encaustic Art is voor mij niet alleen een fijne manier om creatief bezig te zijn. Het heeft mij ook geholpen om rust te vinden. Uiten van mijn gevoel is uiteindelijk ook een belangrijk aspect in mijn werk. Maar ik geniet ook net zoveel van de fantasiewerelden die ik met was neer kan zetten.”

Gitta Leenen
“Ik noem mezelf een intuïtief schilderes omdat ik de creativiteit als vanzelf laat stromen en op gevoel de kleuren uitzoek. Van te voren weet ik dan ook nooit wat ik ga maken. Een schilderij ontstaat!
Het wonderbaarlijke aan deze schildertechniek is dat je telkens dingen ontdekt in het geschilderde. Ik geef mijn fantasie de vrije loop en laat mijn gevoel spreken.
Een aantal jaren geleden is bij mij auto immuunziekte ontdekt. Mede door artrose in mijn nek kan ik helaas niet meer goed functioneren op de arbeidsmarkt. Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens en is bij mij het glas altijd halfvol. Ik wil deze positiviteit graag meegeven aan anderen.
Het leven is als een roos. Je moet over elke doorn om bij de bloem te komen. Bovendien, waar een deur dicht gaat, staat een andere deur alweer op een kiertje.. En die deur ben ik doorgegaan. Nu mag ik als kunstenares én als vrijwilligster werken in de Pop Up Galerie Nederweert.”
Encaustic Art is een techniek waarbij bijenwasblokjes met behulp van een strijkijzer(tje) worden gesmolten en er ‘geschilderd’ kan worden.

Jenny Noorloos
“Vanaf mijn kindertijd speelt het tekenen en schilderen een hoofdrol in mijn leven. En altijd is het een rode draad gebleven die door vele technieken te verkennen heel belangrijk is geweest voor mij. Allerlei materialen zijn in mindere of meerdere mate korte of langere tijd favoriet geweest. Toen ik ongeveer 18 jaar geleden het encaustic ontdekte, is dat eigenlijk een heel hardnekkig’blijvertje’ geworden. Een techniek van schilderen die mij nog steeds in hoge mate uitdaagt en mij blijft boeien. De mogelijkheid om met andere materialen te combineren, maakt het werken met encaustic zo verrassend.
In de afgelopen jaren heb ik al diverse keren de mogelijkheid gehad om mijn werk te mogen exposeren en heb ik al veel mensen kennis mogen laten maken met encaustic via workshops en cursussen die ik geef en de werken die ik op verzoek maak. Ik ben heel blij dat ik mijn steentje kan bijdragen in de toenemende belangstelling voor deze prachtige kunstvorm, die wereldwijd al heel veel kunstenaars hebben geinspireerd, en al veel bijzondere kunstwerken heeft opgeleverd.”

James Tatum
De van oorsprong Canadese James Tatum is een expressionistische landschapsschilder die woont in Devon, Engeland. Hij werkt en plein air en maakt zijn schilderijen vervolgens af in zijn atelier. James heeft een unieke methode ontwikkeld van schilderen en lesgeven waarbij hij een balans zoekt tussen de structuur van een landschap scène en zijn intuïtief-emotionele respons daarop. Zijn voornaamste focus ligt bij aspecten als ruimte en toon, maar hij streeft er vooral naar om fysiek opwindende schilderijen te maken waarbij hij bereid is om risico’s te nemen. James gelooft dat goed schilderen gelijk staat aan ‘stormachtig’ schilderen. Hij geeft daarmee aan dat de sleutels in zijn creatieve proces bestaan uit instinct en intuïtie.
James geeft jaarlijks meerdere workshops in Nederweert. Hij leert zijn studenten om te kijken als een kunstenaar en te reageren op het landschap met energie en emotie. Een aantal van de hier getoonde werken zijn geïnspireerd op de mooie omgeving van Nederweert.
James wordt vertegenwoordigd door Galerie VONC in Nederweert.
Opdrachten verstrekken kan via Galerie VONC

Danny Holmes-Adams
De Engelse landschapsschilder Danny Holmes-Adams heeft gestudeerd aan de Canterbury Christ Church Academy en is vervolgens naar het Zuidwesten van Engeland getrokken om daar te schilderen. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen midden in het graafschap Devon. Danny heeft de laatste tien jaar het landschap van Dartmoor National Park geschilderd. Daar kan je hem zien rondlopen met zijn schilderdoek in de hand als een zeil in de wind, op zoek naar een geschikte locatie. Of je ziet hem in weer en wind schilderen, terwijl hij zijn schildersezel en doek heeft vastgezet met scheerlijnen. Danny’s plein-air schilderijen tonen de natuur in haar pure kracht. De kijker ervaart een heilzaam gevoel van weer opgeladen worden, zoals je kunt hebben tijdens een wandeling aan een rivier of bij het staren naar een heldere sterrenhemel. Danny is in zijn schilderijen actief op zoek naar de relatie tussen olieverf en licht.
Danny wordt vertegenwoordigd door Galerie VONC in Nederweert.
Opdrachten verstrekken kan via Galerie VONC

Ief Peeters
De Belgische Ief Peeters is na zijn studies ‘Meester in de Beeldende Kunsten’ en ‘Aggregaat Beeldende Kunsten’
(St. Lucas in Hasselt) aan de slag gegaan als docent schilderkunst, tekenkunst en kunstgeschiedenis aan de academie van Maasmechelen (België). Zijn focus ligt op het ‘métier’; hoe kan je nu de teken- of schilderkunst beoefenen zonder te kunnen tekenen of schilderen? Dit vraagt een gedegen kennis van het te bewerken materiaal, bekwaamheid van het visualiseren van het onderwerp, vormgeven en de wetmatigheid ervan. Ief heeft een grote belangstelling voor anatomie, perspectief en het fenomeen van de vorm in de natuur. Ook heeft hij een liefde voor de (eigen) werkelijkheid: schilderijen maken die net iets dieper en verder trachten te gaan dan datgene wat onmiddellijk zichtbaar is: die blik in de ogen. Een ‘je m’enfoutisme’ van heb ik jou daar. Hij wil zijn publiek tonen wat híį ziet, zonder af te glijden naar kitsch, of te makkelijke oplossingen.
Ief wordt vertegenwoordigd door Galerie VONC in Nederweert, alwaar hij in 2016 ook workshops gaat geven.
Opdrachten verstrekken kan via Galerie VONC

Marlies Hoens
Marlies is autodidact beeldend kunstenaar. Op haar artistieke pad werd zij begeleid door de beeldhouwers Sjef Courtens, Peter Schuijren en Thea Houben.
“Het leven van alledag , gevoed door haar persoonlijke geschiedenis, is mijn inspiratiebron. De beelden vertellen mijn verhaal, herinneringen, ervaringen en alle kostbare emoties die daarmee verbonden zijn. Mijn werk is veelal figuratief en uitgevoerd in brons, klei en steen.”

Nico van Zuilen
Nicol van Zuilen is autodidact beeldend kunstenaar. Op zijn artistieke pad werd hij begeleid door beeldhouwer Peter Schuijeren. Hij ontving van de gemeente Sittard in 2000 een nominatie voor het herdenkingsbeeld van Toon Hermans. Ook ontving hij de eervolle vermelding tweede in het kader van de Lei Alberigsprijs.
“Boerderijdieren zijn mijn grootste inspiratiebron, maar ook een fraai gevormd stuk hout uit het bos spreekt enorm tot de verbeelding.”

Iene Meuleberg
”Al meer dan twee decennia ben ik actief bezig met beeldend vormen in klei, brons en steen. De thema`s van mijn werk zijn een uiting van mijn mens zijn en komen voort uit emoties. Uit alles wat ik om me heen ervaar en waarneem. Kunst is spreken met de ziel.
De door mij op vele manieren uitgebeelde vrouwenfiguren met hun ronde vormen, in open en gesloten houdingen,
realistisch of abstract, tonen een grote sierlijkheid in het lijnenspel en harmonie in de compositie. Klei biedt niet altijd de uitbeeldingskracht om dynamiek, beweging en vormgeving te doen samenvloeien. Brons en steen geven voor mij aan deze facetten een extra dimensie, zowel in de spontane inspiratie als naar opdracht. Mijn beelden ademen een tomeloze creativiteit en energie. Ik streef de uiterste perfectie na: goed kan nog beter. Ook in de beeldende kunst zijn het de kleine, zelfs de allerkleinste dingen, die het doen.