Project Description
PUGN 9 |
27 oktober t/m 17 december 2016

Angelika Poels
In haar schilderijen op doek werkt Angelika vaak vanuit een figuratief beeld naar gedeeltelijke of complete abstractie, waarbij vervreemding van vormen een belangrijk element in haar werk is. De serie ‘mentaal landschap’ waar ze nu mee exposeert is een herinnering aan bijvoorbeeld het landschap in Amerika, zoals de Bryce Canyon en de Grand Canyon. Vanuit de figuratieve foto’s maakt zij schetsen en laat zij haar inspiratie de vrije loop. Uiteindelijk ontstaat een abstract mentaal beeld.
Tevens is er een aantal schilderijen te zien van haar nieuwe serie ‘From Selfie to Art’ waarbij een eigen nieuwe werkwijze is ontwikkeld. Het ambachtelijke schilderen en het maken van een selfie worden verweven tot één schilderij. Het lijkt om abstractie te gaan, maar schijn bedriegt. Met haar serie wil ze uiting geven aan de vluchtigheid en oppervlakkigheid van de selfie in social media.

Anja Grubben
Het vilten is een passie van Anja Grubben uit Hout-Blerick. Met haar werk wil zij graag laten zien dat je met iets moois en eenvoudigs als een plukje wol alles kunt maken wat je wilt. Van praktische objecten, zoals een korf of kleding, tot iets kunstzinnigs als een hoofdtooi, een hert etc.

Elly Hermans
De van oorsprong Ospelse Elly Hermans was als kind al altijd bezig met tekenen en schilderen. Scheppend bezig zijn, bij voorkeur onder het genot van muziek, een andere passie van haar. De kunstacademie in Neerpelt leerde Elly ‘kijken’ en ‘zien’. Vooral de mens en de worsteling van het leven fascineert haar. Portretten in verschillende gedaanten, in onverwachte beelden gevangen, schildert zij het liefst. Ook legt zij zich toe op het schilderen van alledaagse voorwerpen, bezien vanuit een ander dan gebruikelijk perspectief, zodanig dat deze voor haar voelbare emotie uitstralen.

Frans Heijnen
De liefde voor het vak was er al vroeg bij Frans Heijnen. Hij volgde een opleiding aan de schilderschool en werd daarna huisschilder en ondernemer. Het schilderen werd behalve zijn beroep ook zijn grote hobby. Hij kreeg tekenlessen en verdiepte zich in het decoratieschilderen. Later kwam daar nog het schilderen met olieverf bij. Hij beheerste alle technieken: van abstract tot panoramisch. Frans werkte veel in opdrachten en schilderde werken naar smaak en gevoel van de trend. In maart 2015 is Frans overleden, maar zijn lijstenmakerij is levendiger dan ooit daarvoor. Mede daarom worden zijn werken getoond in deze PUGN.

Kieta Nuij
Kieta Nuij verbeeldt mensen in brons en klei. Haar werk is een weergave van diep-menselijke, herkenbare emoties en ervaringen. Schoonheid en vreugde, maar ook de worsteling van het menselijk bestaan. Daarbij gaat ze de confrontatie met verval en pijn niet uit de weg. Ze gebruikt een archetypische beeldtaal, essentie zonder overdaad. In haar werk spreekt de stilte.
Het afgelopen jaar is Kieta Nuij gestart met een project onder de titel ‘here, not there’. Ze heeft inmiddels een reeks beelden en installaties rond dat thema gemaakt. ‘Here, not there’ onderzoekt spanningsvelden tussen mensen: afstand, nabijheid, binnen, buiten, ingekeerd, naar buiten gericht, samen, alleen. Ze onderzoekt het spanningsveld tussen aanwezigheid en afwezigheid van mensen: Hoe verhouden mensen zich tot elkaar? Wat gebeurt er in de ruimte tussen mensen? Dilemma’s waar ze in bronzen beelden en in dit project ook in beelden van klei en kunststof een antwoord op zoekt.

Maarten Vaessen
Beroepskunstenaar Maarten Vaessen maakt op expressieve wijze grote, ijzeren roestsculpturen.
Hij heeft geen specifieke kunstopleiding gevolgd, hij doet toch niet wat de leraar zegt.
Kenmerkend voor Maartens werk zijn de onafgewerkte lasnaden en lasspetters. Ook deuken vindt hij niet erg. Zijn atelier en grote beeldentuin liggen aan de Grens Maas, dus de combinatie van geroest ijzer met maaskeien is voor de hand liggend. Deze twee oermaterialen fascineren hem en werkt hij verder uit.
Enkele door hem geselecteerde galerieën in België en Nederland vertegenwoordigen zijn sculpturen.
Uiteraard zijn de werken ook verkrijgbaar in zijn eigen, steeds bekender wordende, beeldentuin in Kessenich (B).

René Claassen
René Claassen maakt portretten in allerlei hoedanigheden. Portretten van Afrikanen, van alles meezeulend op hun hoofden. Portretten van geroest ijzerdraad. Het zijn geen portretten in de geijkte zin, niet echt aanwijsbare personen. Het zijn figuren die gevangen zijn in de bijzondere materie waarin René ze heeft gegoten. Met een materiaal en techniek die hij zelf heeft uitgevonden en die daarna met geduld en aandacht, zoals een monnik in een klooster, heeft verwerkt tot zijn ingetogen en ontroerende werk.

Truus Feddema
Tekenen en schilderen is de grootste hobby van Truus Feddema. Sinds ca. 15 jaar hanteert zij de schilderskwast. In haar eigen artistieke handschrift wil zij de sfeer overbrengen die zij in een afbeelding ziet, proeft en ervaart. Ook portretten ontstaan onder haar hand, maar dit doet zij bij voorkeur voor mensen die dicht bij haar staan. Haar schilderingen – olieverf op doek – zijn realistisch. Vaak uitvergrote uitsnedes uit een afbeelding.

SanCri Art
Sandra en Chris vormen samen SanCri Art. Chris heeft vele talenten. Eén daarvan is woordacrobatiek. Als geen ander verstaat hij de kunst om te jongleren met woorden. Veelal combineert hij dit met zijn liefde voor hout. Zo maakt hij van zijn eigen poëtische teksten kunstwerkjes op sloop- en wrakhout.
Sandra schildert en tekent. Het liefst miniatuur en meestal kleurrijk. Zij maakt bijvoorbeeld (piep)kleine dierenportretjes, maar ook houdt zij ervan om alledaagse taferelen uit te beelden op kleine sloop/wrakhouten paneeltjes.